2012-10-25

Min dag, HM:s "skandal" och den skadliga klädindustrin

Idag har jag volontärarbetat på Klotet. Mycket vila, uppe tre timmar, och sedan åter mycket vila! Jag har knappast haft en smärtfri dag, men det går iallafall. Ländryggen och nacken är värst. Tog en lång morgon eftersom jag inte riktigt lyckats sova ut inatt. Gick över till pojkvännens säng och gosade klockan 6 på morgonen. Väldigt mysigt. Låg kvar i den sängen till 9.30 (ganska sent för mig, men tyvärr har det börjat bli vanligare, förmodligen pga mörkret).

På volontären fick jag röra på mig nästan hela tiden idag. Packade upp och
klämde in varor i de redan ganska så fulla hyllorna.


Fick dessutom höra att HM kan ge så lite som en tredjedel av levnadslönen till arbetarna! Det innebär alltså att människor som arbetar 70 timmar i veckan ändå inte har råd till mat, hyra och andra grundläggande kostnader för att leva! Om det är en skandal vet jag dock inte, eftersom detta visste vi i princip redan. Dock tål det alltid att påminnas! 

Jag hittade en lista av klädbutiker som inte kräver levnadslön, utan endast minimilön som då oftast är så otillräcklig att arbetarna knappt har råd till mat.
Tyvärr känner vi igen namnen på de flesta av dem. Det är i princip de större Svenska klädbutikerna, såsom Lindex, HM, Åhlens, Carlings och Cubus. Nu undrar jag bara vilka butiker det är som faktiskt kräver levnadslön?


Det är tråkigt att höra hur långsamt utvecklingen går trots det att de flesta av oss i princip vet hur det ligger till för arbetarna. Varför ligger minimilönen fortfarande så långt under levnadslönen? En artikel om Kalla faktas dokumentär kring HM finns här.

Att bomull som är dagens vanligaste textil kräver ofantliga mängder vatten, är den förmodligen mest besprutade grödan och förstör jordar världen över nämns dock inte. Och det är ett annat stort problem kring dagens klädkonsumtion! Det är tydligen värt mycket mer än bara vår ekonomi att vara lite sparsamma på kläderna och inte shoppa loss så som vi fått lära oss att göra.  


Nu ska jag gå och tvinga mig själv till att göra min dagliga qigong. Godnatt!

2012-10-18

Think outside the box

Jag vill bjuda på några roliga och inspirerande bilder på temat "Think outside the box". Fick själv en intressant liten utmaning häromdagen. Sätt nio punkter som en ruta (där en punkt är mitten, en för varje hörn, en för mitten av varje kant). Kan du få med alla dessa 9 punkter när du endast får göra fyra raka linjer, utan att lyfta på pennan? Ledtråden är såklart "Think outside the box".









Inget att avundas

Jag har läst boken "Inget av avundas - Vardagsliv i Nordkorea" som är skriven av Barbara Demick.

Boken skildrar Nordkorea genom ingående personliga berättelser av människor som har levt i Nordkorea. Nordkorea är världens mest stängda land och det är svårt för oss i omvärlden att förstå vad som försiggår där. Författaren och journalisten Barbara Demick har intervjuat en mängd människor och återberättar deras gripande berättelser i denna bok. Berättelserna är dessutom väldigt olika och blandade med fakta kring Nordkorea, vilket ger en mycket djupare förståelse för oss många som undrar. Inte helt oväntat så är de svåra historierna många och bland annat skildras massvälten i Nordkorea på 90-talet, från flera vinklar. Man får också läsa om hur gatulivet ser ut, hur en läkare arbetar, hur ett kärlekspar måste gömma sin kärlek och hur en lärare ser sina egna elever svälta. 

Författaren har gjort en imponerande skildring som är väldigt läsvärd. Om du ska läsa någon bok om Nordkorea så är det den här! Den har en endast fått 5:or (av 5) i betyg i rekommendationen på Bokus. Det måste vara för att den på ett sådant skickligt vis delar med sig av viktiga berättelser från Nordkorea, som ännu idag är ett väldigt svårt land. 

Citat ur boken:

"På liknande sätt som inuiterna har många ord för snö har nordkoreanerna många ord för fängelse."

"Kvinnor utbytte matlagninstips. När ni gör majsgröt, kasta inte bort hylsan, kolven, bladen och stjälken, utan lägg dem i morteln. Även om det inte ger näring så fyller det magen."
 

2012-10-10

Arbetsträning

Jag känner mig väldigt nöjd med mina kontakter på Arbetsförmedlingen. Igår ringde de för att kolla upp mig och se så att jag fortfarande var med på de planer vi hade byggt upp. Jag har under våren 2013 fått en arbetsbaserad utredning som jag sedan kunnat skicka till Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingen möts man ofta med mycket större förståelse för smärtor och de hinder som smärtor skapar än när man är i kontakt med Försäkringskassan. Efter utredningen kom de fram till att jag inte klarar arbeta 25 % i nuläget och att jag borde börja på en mycket låg nivå inom arbetsträningen, förslagsvis 1-1½ timme 2 dagar i veckan. 

Jag vill gärna få genomföra min arbetsträning och hoppas kunna genomföra denna på Klotet som jag har volontärarbetat på. Men när jag ringde en tidigare chef där så sa hon att folk har frågat förut och fått ett "nej" till svar. Alltså så ska jag göra vad jag kan för att öka mina chanser till att styrelsen godkänner att jag arbetstränar via Klotet. För det första så behöver jag ju inte bara vara butiksvärd (som jag tidigare endast gjort) utan jag kan ju delta i organisering, skapa bilder och andra saker som behövs för att göra Klotet så uppmärksammat som möjligt. Jag tänkte satsa på att arbeta mer i november och fråga om arbetsträningen i december.

För dem som inte vet så är Klotet en affär som helt och hållet säljer rättvist producerade saker. Detta innebär främst att arbetarna har fått löner som de kan leva på och betydligt bättre arbetsvillkor. De låga priserna i våra konventionella produkter är nämligen hårt pressade genom konkurrens, och det har arbetarna i U-länder fått ta konsekvenserna av. 


2012-10-05

Huvudvärk och trötthet

Liten update om hur min kropp känns. De sista dagarna så har ryggen varit rätt så bra, värken mindre svår. Så jag har lyckats vara uppe över två timmar tre dagar (ett Mastermind-commitment). Energin har däremot inte varit något vidare. Under onsdagen, efter att jag varit uppe nästan 3 timmar i sträck, så var min kropp helt utmattad. Armar och ben värkte av utmattning (men inte ryggen ovanligt nog) och jag kände mig yr och illamående.

Imorse var jag trött och kände mig inte alls utvilad trots en hel natts sömn. Min morgonrutin knuffades fram flera timmar och det har knappt blivit något studerande idag. Sedan igår (torsdagen) har jag fastnat lite på flashback och haft svårt för att plugga. Och idag på eftermiddagen började en rätt besvärlig huvudvärk som tyvärr inte blivit lättare under kvällen. 

Jag misstänker att jag fått huvudvärk för att jag hängt vid datorn så mycket. Jag skulle kunna säga var den vassa gränsen går för var huvudvärken börjar/slutar. Den tar över högra sidan av mitt huvud och är mest intensiv bakom ögat. Höger ansiktshalva och käke värker också. Tänker inte ta några piller dock, tror nog huvudvärken löser sig själv så småningom. Generellt är jag rätt så emot att stoppa i mig piller när jag har ont, så det ska krävas rätt mycket. Jag använder hellre salvor som känns mindre riskfyllda. Jag har ändå inte hittat någon medicin som fungerar för mig. Om jag haft svår och ihärdig värk i flera dagar så kan jag försöka bryta det med Tramadol. Det är en 60 % chans, och oftast mår jag illa av medicinen.

Gammal bild av mig med huvudvärk.
Tyckte den passade här.

2012-10-03

Min åsikt om otrohet

Jag har varit otrogen en gång. Det var när jag hade min första seriösa kille. Jag bortförklarade det med att jag i läget var osäker på om jag ville vara tillsammans med honom, att killen som jag var otrogen med var svår att motstå och att jag hade dåligt självförtroende. Det synsättet har jag ändrat på idag.

Dagen därpå berättade jag nämligen för min kille vad jag hade gjort (hade skuldkänslor och tyckte det var bättre att vara ärlig) och reaktionen var stor. Jag hade aldrig hört en kille reagera sådär. Han gjorde slut, men när det kom till kritan ville jag inte förlora honom och kämpade för att ha kvar honom. Efter ca 1 månad blev vi tillsammans igen, och jag såg till att aldrig agera på samma sätt igen. När jag väl hade bestämt mig var osäkerheten inte längre så svår. Vi hade minst två fina år tillsammans innan det tog slut (nåja, slutet var rätt tufft såklart).

Idag anser jag att det handlar om bra värderingar, kärlek och respekt. När man blir tillsammans med någon så ska man visa tillräcklig respekt för att inte vänstra bakom ryggen. Tänk på hur du själv vill bli behandlad. Känns inte förhållandet bra så är det ingen bortförklaring, för då får man ta sig i kragen och göra slut istället. Eller hantera problemen. Bortförklaringar hit och dit är bara bekvämlighet och feghet, eftersom vi ofta söker sätt att inte behöva ta ansvar för våra handlingar. Jobba med dig själv och var en respektabel människa istället. För annars vet du att du sårar din älskade.

"Stay faithful, or stay single."